SE*ROSSMIX

Brittiskt korthår - BSH

  • S*Kyrkbackens Fanny (lilasköldpadda hona, född 2009) - Ida
  • S*Raschkattens Almathea (choklad hona, född 2015) - Sookie
  • S*Framells Konrad Henkel (creme hane, född 2016) - Snusen

 

Nu har vi kattungar efter allas vår Sookie och Snusen, sex hanar och en hona, födda den 14 juli 2017. Pojkarna är alla choklad och honan är chokladsköldpadda. Sookie är en fantastisk mamma till sina små, bara kurrar, ligger hos dom  hela tiden, tvättar och pysslar. Med sju kattungar som matas flera gånger per dag är hon nu inte lika rund och go som hon brukar vara.

Kattungar ska vara tolv veckor gamla vid leverans, de ska levereras med registreringsbevis (SVERAKs ID-handling), de ska vara avmaskade, vaccinerade, veterinärbesiktigade och försäkrade i AGRIA. Våra kattungar är AGRIA försäkrade vid leverans och försäkringen övertas av den nya ägaren.

När Sookie kom

När Sookie kom till oss som kattunge vid tolv veckor, var hon lite blyg och tillbakadragen. Inte så konstigt med tanke på att hon lämnat mamma och syskon, rest  långt, kommit till ny miljö med andra lukter och andra människor, katter, höns och hundar. Det tog ett par veckor, med fönster och dörrar stängda, innan hon riktigt gav sig  tillkänna.

Förberedelser inför flytt

För alla kattungar som kommer till sina nya hem, tar det tid att acklimatisera sig i sin nya miljö. Viktigt är också att kattungen får samma mat som den ätit medan den varit hos mamma och syskon, och att den gärna har samma sand i sin potta som tidigare. Detta är några enkla saker som hjälper till vid övergång till det nya hemmet. Katter ska också alltid ha fri tillgång till friskt vatten. Pottan ska tömmas flera gånger om dagen, och ny sand fylls på vid behov. Ibland kan pottan också behöva rengöras lite mer ordentligt; töm lådan på sand och skrubba den ordentligt ren. Spaden måste vara av en kraftigare typ så att det inte går av när man ska tömma kiss och bajs.

Vi har gett kattungarna Royal Canin Mother & Babycat och det är bra om de får fortsätta äta detta ett tag till, sedan kan man gå över till ett foder som bidrar till en bra tillväxt. Det finns många foder att välja mellan, men det måste vara ett foder med bra sammansättning för att kattungen ska växa upp till en frisk och sund individ.

Vi har öppna burar (=transportboxar) tillgängliga för kattungarna att vara och sova i, om och när de vill. Detta för att de ska kännas mer naturligt när de sedan ska transporteras. Burarna står förstås alltid öppna.

Efter flytt till sitt nya hem ska kattungen första tiden helst vara på en så liten yta som möjligt med mycket kontakt med sin nya ägare. En klösbräda är också bra för katten att få kloa på. Varje vecka ska katten gås igenom noga för att se allt är ok; ögon, öron, kropp, klor och päls.

  • Mat: Torrfoder kan stå framme hela tiden. Friskt vatten ska alltid finnas tillgängligt. I vårt hem serveras blötmat två gånger om dagen.
  • Avmaskning: Kattungarna är avmaskade med Milbemax innan de flyttar hemifrån. Katter som tar gnagare och andra smådjur ska avmaskas ett par gånger varje år. Innekatter behöver man inte avmaska lika ofta.
  • Vaccination: Omvaccination ska ske fyra veckor efter  den första vaccinationen. Sjukdomar som man vill förhindra spridning av är kattsnuva och kattpest. Omvaccination varje år mot kattsnuva och vartannat år mot kattpest. Det finns också ett vaccin mot kattvirussjukdomen FeLV, denna sjukdom är kronisk och dödlig.
  • Leksaker: Leksaker till katter är enkla att göra själv, men det finns ett stort utbud i djuraffären.
  • Fästingar: Katter som går ute får fästingar om de inte blir behandlade. Det finns flera olika preparat man kan använda, råd om detta fås på Apotek. Fästingarna plockas enkelt bort med fästingborttagare.

Pappa till kattungarna är Snusen.

 

 

Rasbeskrivning brittiskt korthår (brittringen.se)

Britten, är en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3-4 års ålder. Brittens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

Kropp och huvud: Först syns ett runt och brett huvud med de karaktäristiska kindpåsarna som ger det nallebjörnsliknande utseendet, sedan små, lätt rundade öron som sitter brett isär. Kroppen är knubbig med korta och kraftiga ben vilka avslutas med fasta och runda tassar som den tar sig lekfullt och nyfiket fram på. Avslutningsvis en kort och tjock svans med lätt rundad svanstipp.

Ögon: Hos de flesta färgvarianterna ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgad. Till undantagen hör de silver- och goldenfärgade katterna som ska ha gröna ögon och colourpointbritterna, de "siamesmaskade" med sina blå ögon.

Päls: Den korta, täta, plyschliknande pälsen finns i ett stort antal färgvarianter. De kan vara enfärgade, vitfläckiga eller mönstrade. De olika mönstren är tigré (randig), tabby (marmorerad) eller spotted (prickig). Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade. Nyligen har även colourpointbritter blivit godkända i olika maskfärger.

Temperament: Britten är en vänlig och tillgiven familjekatt. Den är godmodig och lättskött. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar. En lättskött och godmodig katt som visar stor tillgivenhet mot de sina.

 

Här finns länk till

©  Moa Persson & Helene Strömbom 2018.

Kerstin Andersson har de flesta av våra golden, och  kontaktas via rossmix@live.se.