START KONTAKT GOLDEN LAB MOPS FRALLOR FÖRSÄLJNING VALPAR NEWS FOTON
goldnews.se valptips.se

Till dig som väljer valp för första gången

Text: Anette Hellgren, alias Smillamatte.

Till dig som ska välja valp för första gången
Du har läst på om olika hundraser och du har träffat många härliga hundar och nu har du bestämt dig för en golden retrievervalp. Grattis säger jag som älskat rasen sedan 1997 och ägt, tränat, tävlat, ställt ut och älskat åtta guldklimpar (tre tikar och fem hanar). Har idag två golden hemma, en ljus hane och en gyllene tik, fem respektive ett år unga.

En sak kan jag lova dig, du kommer att älska och vårda den valp du till slut tar hem till oavsett vilka krav/önskemål du har när du ska köpa en valp.

Vad är viktigast?
Hur mycket du läst på om rasen och om hundar i allmänhet och ev. tidigare erfarenhet av att växa upp med hund så spelar valet av uppfödare en mycket större roll än valet att köpa en tik- eller hanvalp eller önskemål av färgen på valpens päls.

För mig är valet av uppfödare absolut viktigast. Att jag känner förtroende för uppfödarens kunnande och känner att det är en person jag kan kommunicera med, för den personen kommer att spela en viktig roll i din och din valps liv. En uppfödare som man kan kontakta och som tar sig tid och lyssna på dig oavsett vad du behöver råd är guld värd, särskilt om man är nybörjare. En uppfödare som regelbundet håller kennelträffar där du får prova på alla de aktiviteter som är utmärkande för rasen och som är en rolig och bra aktivering för hunden betyder också mycket.

Inte för att jag vill vara en olyckskorp men saker händer. Valpar kan göra sig illa, eller börjar uppföra sig illa, eller varför blir min valp aldrig rumsren och hur 17 får jag den unga hunden att gå fint i kopplet och hur funkar det här med apportering och jag kan räkna upp en massa andra frågor som dyker upp och då är det så skönt att kunna ringa sin erfarna och förhoppningsvis kloka, kunniga uppfödare som säger att jahaja, det är ingen fara då gör du så här…  Eller i värre fall jag kommer och hjälper dig, alternativt kom hit med hunden så hjälper jag dig.

Jag lovar den oro som man kan ställas inför när man tagit hem en valp för både första, andra och tredje gången den är svår att föreställa sig innan man varit med om den och tacksamheten att man har en människa som hjälper och stödjer betyder väldigt mycket.
Jag har några exempel på vad mina uppfödare hjälp mig med i slutet av texten om du vill läsa.

Tik eller hane
Spelar det verkligen någon roll? För mig gör det inte det. Allt handlar om att hitta individen som passar mig och det hundliv jag kan erbjuda valpen. Vill jag ha en trevlig sällskapshund kan det kvitta vilket kön hunden har bara den har den energi och motor jag vill ha.

Det finns förstås undantag, är du en äldre person som inte har så mycket styrka och ork ska man förstås inte välja en stor aktiv hane utan då kan en lugnare tik passa bättre.

Vad skiljer tik och hane åt
Förutom det uppenbara att den ena löper en gång om året och att den andra är lite större och starkare. Av mina fem hanar jag ägt, har den största Elvis 43 kg, varit den absolut lättaste hund att ha med att göra. Han var så följsam och snäll och vi hade inga konflikter alls. Att träna och leva med honom var bara roligt. Visst hade han lite unghundsfasoner men det var mer att han var lite försiktig av sig i nya miljöer. Vi tränade mycket på att vara i olika miljöer och han blev en trygg säker vuxen hane som absolut inte sökte konflikter med någon utan älskade allt och alla.

Det finns de som hävdar att tikar är lättare att äga. Refererar till tre av mina tikar. Min första tik, Smilla 32 kg gyllene busfrö, var min första hund och hon körde med mig rejält. Jag var mycket tacksam för de återkommande valpträffar min uppfödare hade så att jag fick hjälp med min starka och egensinniga tik. Det tog två år av massor med träning både hos kenneln men även många hundkurser. Med tiden utvecklades både hon och jag till ett team och vi hade mycket roligt ihop, tävlade bla med viss framgång i lydnad.

Min andra tik, blondinen Gullan var av det stora starka bångstyriga slaget. När hon kom hem till mig hade jag betydligt mer erfarenhet av golden retriever och hade utbildat mig till hundinstruktör. Gullan blev en rejäl tik, 34 kg muskler, stark som bara den och hade egen vilja som få. Det tog tid. Det gräts. Det gastades. Det tvivlades. Det gavs upp. Det tränades och hon blev en makalös härlig hund men det tog mycket tid och kraft att fostra henne till den glada och ganska lydiga hund hon utvecklades till. Tävla i lydnad var inte att tänka på men hon var en utmärkt apportör och blev svensk utställningschampion nyfyllda två år. Förutom hennes skönhet så var hon en mycket rolig och gullig hund därav namnet.
Bara för att jämföra med min ljuvliga Kajsa ett år som jag har idag. Hon är lyhörd och otroligt följsam. Hon är en 24 kg feminin, sansad tik som tycker att allt är roligt och kan koppla av var som helst. Lydnad, spår eller utställning hon fixar allt. Jag har anmält oss till en agilitykurs då hon är mycket mjuk och vig och gillar fart och fläkt.

Den hane jag lever med nu kallas Sam, är ett litet yrväder med betoning på liten. Jag ville ha en tik men så föddes det många hanar och bara en tik. Jag letade efter en energisk hund med mycket tryck i och det fick jag med råge i lilla Sam som väger blott 27 kg. Sam är en lyhörd och hyfsat följsam hund som tycker allt vi gör är roligt. Han får mig att skratta varje dag.

Mycket päls eller mindre päls, ljus päls eller guldfärgad, spelar det någon roll?
Om du har siktet inställt på att använda din golden i praktiskt jakt eller att tävla på hög nivå i jakt då ska du förstås välja en kennel som har som mål att föda upp mycket aktiva och energiska hundar för detta ändamål. Många golden med jaktlinjer är mindre, mörkare och har lite mindre päls.

Om du vill ha en sällskapshund och en hund du vill kunna aktivera i många olika hundsporter då spelar färgen ingen roll. Det handlar fortfarande att finna individen som kan passa dig och ev. din familj, inte valpens kön och inte färgen på valpens päls.
Mina erfarenheter är att man kan ha önskemål om vilken valp och hund man vill ha. En klok uppfödare hjälper dig att välja den valp som hen tror kommer att passa dig bäst.
Efter att ha hållit valpkurser i drygt 10 år kan jag lova att du kommer att älska den valp som följer med dig hem oavsett kön eller färg på pälsen.

Till sist hundar med färg blir inte bättre på att apportera helt enkelt för att det hänger på hundens anlag samt din förmåga att träna valpen inte på färgen på pälsen.

Några extraordinära insatser av mina uppfödare
Smilla, då två år råkade ut för en olycka och fick göra en mindre operation i ett framben. Efter operationen satt det fast ett dränage i såret för att ev var skulle kunna rinna ur. Detta dränage skulle bytas morgon och kväll i tre dagar innan det skulle tas bort av veterinären. Jag är en extremt blödig typ och min praktiska man befann sig på annan ort så jag var ensam med min nyopererade hund. Jag ringer min uppfödare som åker hem till mig morgon och kväll och gör rent dränaget och kollar till Smilla och mig i tre dagar. Men kan ni förstå hur tacksam jag var för den hjälpen. All heder och respekt till Lena och Christer Flodfält, kennel Sangold.

Elvis min vänliga stora vackra hane blev sjuk blott fyra år gammal och ja det är sånt som händer. Ett svårt beslut måste tas. Kom hit sade uppfödaren som jag fått Elvis av. Hon hjälpte mig fatta beslutet. Hon ringde hem en veterinär till sig. Jag låg på en matta på hennes altan och kramade Elvis när han fick sprutorna som avslutade hans liv. Bakom låg min uppfödare och höll i mig.

Elvis kom från en annan kennel som parningsvalp men det var kennel Rossmix och Helene som hjälpte mig i denna svåra stund. Jag glömmer det aldrig.

Valet av kön kan kvitta, valet av färgen på valpens färg kan kvitta. Se till att hitta din uppfödare och kolla noga upp avelshundarna så kommer det att bli bra. Tro mig jag vet.

© rossmix 1991 - 2019 hundkompetens.com valptips.se goldnews.se rossmix.com